We halen

de wereld

in de school

Maak

kennis met

onze school

Nieuws > Nieuwsflits > lezen, lezen, lezen...

lezen, lezen, lezen...

Lezen, lezen, lezen, lezen….

In de basisschool is het leesonderwijs erop gericht dat kinderen steeds meer woorden leren lezen zodat ze informatie op doen en hun kennis uitbreiden. De ontwikkeling van het leestempo blijft belangrijk. Wie te veel tijd kwijt is met lezen, houdt te weinig tijd over om te leren of na te denken over de opdracht. Dit gaat ten koste van het leesbegrip. Daardoor zakken schoolprestaties over de gehele linie in, allemaal terug te voeren op dat lezen. Niet voor niets blijft tempolezen dus ook in de bovenbouw continu een punt van aandacht.

 

Leesplezier, ook thuis

Het leesplezier van een kind staat voorop. Maak er gezellige en ontspannen momenten van zodat je kind meer zin heeft thuis (samen) te lezen. Zorg voor succeservaringen en een positieve benadering. Als je thuis met je kind leest, dan heeft dat een positief effect op de leesontwikkeling van je kind.

 

Dagelijks lezen, ook in de vakantie

Het is belangrijker voor de leesontwikkeling van je kind om dagelijks minstens 10 minuten met je kind te lezen dan dat je daar maar 1 keer per week een uur aan besteedt. Maak van het vertellen of voorlezen thuis een gewoonte. Raak niet in paniek als je een keer overslaat en het er niet van komt. Kinderen vinden het vaak heerlijk om voorgelezen te worden door hun ouder. Een rustmoment van de dag. Je kind luistert, volgt de plaatjes in het boek en kijkt naar jouw gezicht. Sluit aan bij de belangstelling en leesniveau van je kind. Blijf je kind ook voorlezen als hij of zij zelf al (redelijk) kan lezen. Dus ook in groep 4, 5 en afhankelijk van het kind soms ook nog in groep 6 t/m 8. Op school wordt er tot en met groep 8 voorgelezen! Kinderen vinden voorlezen fijn en het is goed voor de ontwikkeling van hun luistervaardigheid en woordenschat.

 

De boekkeuze is belangrijk voor het leren lezen

Ga regelmatig met je kind naar de bibliotheek. Wil je weten hoe ver je kind is in zijn technische leesontwikkeling? Vraag dan op school naar zijn AVI-niveau. Bij een goede boekkeuze is het belangrijk dat je het AVI-niveau van je kind weet. Op kinderboeken staat vaak het AVI-niveau aangegeven. Kies een boek uit op het AVI-niveau dat je kind beheerst, zodat de teksten niet te moeilijk zijn. Te moeilijke teksten kunnen het leesbegrip en het leesplezier verminderen. De bibliotheek organiseert ook dit jaar weer de zomerleesbingo.

 

ZomerleesBingo bij de Bibliotheek Noord-Veluwe

 

Bijna zomervakantie.

Luieren en misschien wel lekker lezen, heerlijk!

Om het lezen extra leuk te maken organiseert de bibliotheek Noord-Veluwe dit jaar ZOMERLEESBINGO.

Je hoeft je deze zomer geen seconde te vervelen als je hieraan meedoet.
 

Bij de bibliotheek kun je een bingokaart ophalen en je kiest zelf uit welke rubriek je het leuk vindt om boeken te lezen. Als je een boek uit hebt krijg je een sticker. Heb je vijf boeken op een rij dan krijg je een cadeautje. Ga snel naar de balie van de bibliotheek en meld je aan.

 

Allerlei soorten boeken doen mee aan de ZomerleesBingo, ook stripboeken, boeken over dieren en spannende boeken. Je kunt natuurlijk ook e-books lezen via de VakantieBieb of luisteren naar boeken via de LuisterBieb.

 

Kinderen tot en met groep 8 van de basisschool kunnen aan de ZomerleesBingo meedoen, van 1 juli t/m 31 augustus 2018.

Meedoen is eenvoudig: in de bibliotheek krijg je een bingoformulier met verschillende genres en/of soorten leesboeken. Na het lezen van het boek krijg je een sticker op het formulier. Als je vijf boeken op een rij hebt gelezen (horizontaal/verticaal/diagonaal), is het pasje vol en mag je een cadeautje uitzoeken.

 

Jezelf tijdens de vakantie verliezen in een boek, is voor veel kinderen pure ontspanning. Maar het is ook nog eens goed voor je om door te lezen tijdens de vakantie. Niveauverschillen tussen kinderen ontstaan namelijk voor een groot deel tijdens de vakantieperiode. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Dus behalve dat lezen leuk is, is het ook nog goed voor je!

 

 

 

Deel deze pagina:

School video

Sociale media

Wij communiceren met ouders (ook) met behulp van PARRO 

Volg ons voor het laatste nieuws ook op Facebook.